Het Onderwijsmuseum beschikt over meer dan 4000 historische prentbriefkaarten met afbeeldingen van schoolgebouwen in de collectie. Om ervoor te zorgen dat deze bijzondere verzameling kaarten ook buiten het depot bewonderd kan worden, heeft het Onderwijsmuseum een speciale website laten ontwikkelen door waarop alle prentbriefkaarten te zien zijn. Het Onderwijsmuseum heeft Atlantis gekozen om deze unieke collectie te beheren, registreren en publiceren via de vernieuwde website. Nationaal Onderwijsmuseum lanceert verScholenopdekaart.nl
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Nationaal Onderwijsmuseum lanceert verScholenopdekaart.nl
 • Maak kennis met Atlantis Collectiebeheer Lite
 • Erfgoed 's-Hertogenbosch vraagt hulp bij beschrijven prentbriefkaarten
 • Basisopleiding in groepsverband
 • Nieuwe functionaliteit in Crowdsourcing
 • Uitgelicht: Toevoegen van een nieuw record

     

Nationaal Onderwijsmuseum lanceert verScholenopdekaart.nl

Het Onderwijsmuseum beschikt over meer dan 4000 historische prentbriefkaarten met afbeeldingen van schoolgebouwen in de collectie. De kaarten bieden een overzicht van schoolgebouwen vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan de jaren ’90. Een deel van de prentbriefkaarten zijn te bewonderen in de vaste tentoonstelling in het museum. Het merendeel van de kaarten ligt echter opgeslagen in het depot.

Om ervoor te zorgen dat deze bijzondere verzameling kaarten ook buiten het depot bewonderd kan worden, heeft het Onderwijsmuseum een speciale website laten ontwikkelen door waarop alle prentbriefkaarten te zien zijn.
 Het Onderwijsmuseum heeft Atlantis gekozen om deze unieke collectie te beheren, registreren en publiceren via de vernieuwde website.


Door de presentatiemodule van Atlantis is het mogelijk om de prentbriefkaarten te koppelen aan een geografische kaart waardoor bezoekers van de website gemakkelijk schoolgebouwen kunnen vinden in heel Nederland. 
Op verScholenopdekaart.nl kan men niet alleen schoolgebouwen vinden. Het is door de annotatie module ook mogelijk om een eigen verhaal of herinnering achter te laten.  


Benieuwd geworden? Bekijk hieronder de website en lees het volledige persbericht. 

     

Maak kennis met Atlantis Collectiebeheer Lite

Aan het begin van 2023 heeft DEVENTit haar productenaanbod uitgebreid met Atlantis Collectiebeheer Lite. Een volwaardige oplossing voor collectiebeheer bereikbaar gemaakt voor kleine erfgoedorganisaties en musea. In de afgelopen maanden hebben tal van erfgoedpartijen en musea gekozen voor deze oplossing en al een aantal hebben het volledig in gebruik genomen. Atlantis Collectiebeheer Lite blijkt een welkome toevoeging en wij zijn er blij mee dat we hiermee Atlantis ook bereikbaar hebben kunnen maken voor partijen met minder financiele middelen. 


Er wordt een webbased collectiebeheersyteem geboden dat volledig ondersteuning biedt voor het registeren van museale collecties en processen. De inrichting van de omgeving is gebaseerd op beschrijvingsstandaard Spectrum en volgt de richtlijnen van het Netwerk Digitaal Erfgoed voor het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de collecties. De omgeving heeft een gebruikersvriendelijke inrichting waar een organisatie vrijwel direct mee aan de slag kan. Er wordt tijdelijk tevens voorzien in een gratis standaardmigratie uit het huidige systeem of collectiebestand.


Maak kennis met Atlantis Collectiebeheer Lite op woensdag 7 juni 2023 om 11:00

Er wordt een online sessie georganiseerd waarbij Atlantis Collectiebeheer Lite gedemonstreerd wordt. Hier kan iedereen die meer wil weten over deze oplossing voor inschrijven. Hier wordt onder andere onze introductieactie toegelicht waar een gratis standaardmigratie bij inbegrepen is. Zo’n sessie duurt ongeveer 45 minuten. Schrijf je in via onderstaande knop of stuur een email aan ldiermen@deventit.nl. 

     

Erfgoed 's-Hertogenbosch vraagt hulp bij beschrijven prentbriefkaarten

Erfgoed 's-Hertogenbosch heeft de hulp ingeroepen van de inwoners van 's-Hertogenbosch om te helpen bij het beschrijven van prentbriefkaarten. Het project, dat tot doel heeft om de rijke geschiedenis van de stad te documenteren, roept Bosschenaren op om hun kennis en herinneringen te delen om zo een waardevolle bijdrage te leveren aan het behoud van het erfgoed van 's-Hertogenbosch. De prentbriefkaarten bieden een uniek inzicht in het dagelijks leven en de architectuur van een bepaalde tijd en plaats in het verleden. 

Door de Bosschenaren actief te betrekken bij het beschrijven van de prentbriefkaarten, kunnen zij eigen kennis en ervaringen delen. Deze waardevolle informatie kan helpen bij het identificeren van plaatsen, mensen en gebeurtenissen. Voor dit project wordt Atlantis Crowdsourcing ingezet. 

     

Basisopleiding in groepsverband

Op woensdag 5 juli 2023 om 09:30 staat een groepsopleiding gepland. Deze groepsopleiding is gericht op de basiskennis om te werken in Atlantis, waarbij de basisfunctionaliteiten worden uitgelegd. Een groepsopleiding kent een gereduceert tarief en hierbij kunnen afgevaardigden van verschillende organisaties aanschuiven. 
Het programma van deze groepsopleiding is als volgt:
 • Globale uitleg van de startpagina;
 • Het zoeken naar objecten, iteratief zoeken en het opslaan van de zoekvraag;
 • Het bekijken van de zoekresultaten, de detailpagina en het muteren van de detailinformatie; 
 • Het toevoegen van nieuwe objecten en multimedia inclusief het werken met kopiëren en defaults;
 • Het leggen van relaties;
 • Het uitvoeren van acties in bulk;
 • Het maken van selecties en werksets.
Ben je een nieuwe gebruiker van Atlantis of wil je graag de basiskennis bij spijkeren? Via onderstaande knop kan nog ingeschreven worden voor de groepsopleiding van 5 juli 2023. Deze opleiding zal starten om 09:30 en duurt tot ongeveer 12:30.
     

Nieuwe functionaliteit in Crowdsourcing

Voor de projectleider en controleur van een crowdsourceproject is in de afgelopen release een nieuwe functionaliteit beschikbaar gekomen. Deze is vanaf het overzichts- en dashboardscherm beschikbaar via de knop 'Beheerder'. Dit geeft een nieuw scherm waarop de status van iedere beschrijving is te zien en een activiteits- en invoeroverzicht op te vragen is. Vanaf nu is het mogelijk gemaakt om een beschrijving terug te zetten en opnieuw aan te bieden aan de deelnemer. De geplaatste opmerkingen worden nu onderaan getoond, zodat de controleur dit direct te zien krijgt. Een meervoudig binnengekomen wens was om een veld aan te kunnen passen als controleur, ondanks dat deze al goedgekeurd is door de autocontrole. Deze wens is beantwoord door een instelling toe te voegen aan het crowdsourceproject om geblokkeerde velden door de autocontrole door de controleur aanpasbaar te maken. 

     

Uitgelicht: Toevoegen van een nieuwe beschrijving

In Atlantis zijn verschillende manieren aangeboden voor het toevoegen van een nieuwe beschrijving. 
 • Beweeg met de muis over de menubalk en kies voor Medewerker > Toevoegen > [Gewenste beschrijving]. Er verschijnt een leeg formulier voor het toevoegen van informatie. 
 • Open een bestaande beschrijving. Klik op icoon om een nieuwe beschrijving toe te voegen door op de lege pagina te klikken. 
 • Klik binnen een bestaande beschrijving op de kopiëren knop. Gebaseerd op de vorige beschrijving is het formulier van de nieuwe beschrijving ingevuld. 
Behalve deze genoemde zijn er tevens allerlei manieren om data in bulk toe te voegen. Denk aan: Seriegewijs beschrijven en importfuncties. 
https://stratus.campaign-image.com/images/54875000029098004_zc_v46_1682078716502_scherm­afbeelding_2023_04.png
     
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000029098004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen