De geschiedenis van Kasteel Amerongen ligt verspreid over verschillende archieven, maar dankzij nieuwe technologieën komen al deze historische bronnen weer samen. In de NDE-podcast 'Paulus en De Nijs op reis' vertellen Heleen Wilbrink (Het Utrechts Archief), Annemiek Barnouw (Stichting Kasteel Amerongen) en Wietse Bakker (Regionaal Archief Zuid-Holland) over hun bijzondere pilotproject. Kasteel Amerongen digitaal herenigd met Linked Open Data
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Kasteel Amerongen digitaal herenigd met Linked Open Data
  • Atlantis als verbindend platform voor kleine partijen
  • Uitgelichte functie: Multimediamodus
  • Digitale themabijeenkomst: Atlantis en de relatie met de buitenwereld
     

Kasteel Amerongen digitaal herenigd met Linked Open Data

De geschiedenis van Kasteel Amerongen ligt verspreid over verschillende archieven, maar dankzij nieuwe technologieën komen al deze historische bronnen weer samen. 

In de NDE-podcast 'Paulus en De Nijs op reis' vertellen Heleen Wilbrink (Het Utrechts Archief), Annemiek Barnouw (Stichting Kasteel Amerongen) en Wietse Bakker (Regionaal Archief Zuid-Holland) over hun bijzondere pilotproject. Met een experimentele website maken ze historische archiefstukken over Kasteel Amerongen beter doorzoekbaar via Linked Open Data.

Dat is een enorme vooruitgang. Tot nu toe waren documenten, kaarten en andere historische bronnen verspreid over verschillende collecties, waardoor het lastig was om een compleet beeld te krijgen. Dankzij deze pilot worden al die informatiebronnen nu samengebracht, zodat onderzoekers, historici en geïnteresseerden het verleden van Kasteel Amerongen beter kunnen doorgronden. 

'De pilot toont aan dat het tijdperk van losse collecties voorbij is,' aldus de betrokken experts. Door archiefstukken digitaal te koppelen en toegankelijk te maken via een centrale plek, ontstaan nieuwe inzichten en worden verborgen verbanden zichtbaar. Dit opent nieuwe deuren voor historisch onderzoek en maakt het erfgoed van Kasteel Amerongen levendiger dan ooit. 

Kasteel Amerongen gebruikt Atlantis als collectiebeheersysteem. Met ondersteuning van Netwerk Digitaal Erfgoed is de omgeving volledig 'NDE Compatibel' ingericht. 
     

Atlantis als verbindend platform voor kleine partijen

Steeds meer historische verenigingen en musea zetten de stap naar digitalisering en kiezen voor een collectiebeheersysteem. Dat is een mooie ontwikkeling, maar niet voor iedere vereniging of klein museum is dit een haalbare stap. Digitalisering en digitaal collectiebeheer brengt kosten met zich mee die zeker voor kleine organisaties voor een drempel kunnen zorgen. Behalve kosten hebben deze partijen niet altijd de kennis in huis om een gestructureerde aanpak op te zetten voor duurzaam digitaal beheer en het toekomstbestendig toegankelijk houden van de collecties. Er is daarom een groeiende vraag naar gezamenlijke oplossingen. Met Atlantis zien we deze oplossing in de vorm van een samenwerkingsplatform. 

Meerdere organisaties delen hierbij dezelfde technische infrastructuur, wat kosten drukt én samenwerking stimuleert. Ons collectiebeheersysteem Atlantis speelt hierin een sleutelrol. Atlantis is namelijk uitermate geschikt om in te zetten als gedeeld platform, waarin meerdere erfgoedpartijen samenwerken aan duurzaam collectiebeheer. Ondertussen mogen wij met Atlantis meerdere van dit soort samenwerkingsplatformen bedienen, van lokale initiatieven tot platformen op provinciaal niveau. 

Een mooi voorbeeld is MijnStadMijnDorp – een platform waar lokale erfgoedorganisaties, gemeenschappen en andere partijen samenwerken aan het behoud van digitale collecties. Aan dit platform zijn inmiddels meer dan 90 organisaties aangesloten. Dankzij ondersteuning van de Provincie Overijssel kunnen deze organisaties gebruikmaken van een professioneel collectiebeheersysteem, zonder hoge kosten. Door krachten te bundelen, wordt niet alleen erfgoed duurzaam bewaard, maar ook toegankelijk gemaakt voor een breed publiek – nu én in de toekomst. 

Het Netwerk Digitaal Erfgoed sluit hierbij aan door een deskundigheidsprogramma te starten en een werkgroep op te richten die kijkt naar vormen van samenwerking en richtlijnen voor digitale duurzaamheid.
     

Uitgelichte functie: Multimediamodus

In Atlantis vind je allerlei functies om efficiënt collecties te beheren en te verrijken. In deze nieuwsbrief aandacht voor 'Multimediamodus'. Deze modus maakt het nog makkelijker om beeldmateriaal en gegevensinvoer te combineren — ideaal voor iedereen die met visuele bronnen werkt. Wanneer je de multimediamodus inschakelt, wordt het scherm overzichtelijk gesplitst. Rechts zie je de geselecteerde multimedia, zoals een scan, foto of ander visueel bestand. Links blijft het invoerscherm actief, zodat je meteen gegevens kunt invoeren terwijl je het beeldmateriaal voor je hebt. Geen onhandig schakelen meer tussen schermen of tabbladen!


Deze functie is vooral handig bij:

 • Het overnemen van tekst uit archiefstukken

 • Het beschrijven van details op objectfoto’s

 • Het invoeren van metadata op basis van visueel bronmateriaal 


Deze functie schakel je in met de split-screen knop op het invoerscherm van een Atlantis record. Zie je deze knop niet, laat deze dan door ons activeren. Laat dit ons weten via Jira. 


Wist je dat je deze knop ook kunt gebruiken vanuit het zoekresultaatscherm? In dat geval presenteert Atlantis je zowel je zoekresultaten, als het invoerscherm van het geselecteerde record, zonder het zoekresultatenscherm te verlaten. Zeer handig om snelle wijzigingen door te voeren aan een lijst van zoekresultaten. 

https://stratus.campaign-image.com/images/54875000036414004_zc_v1_1744095657125_image.png
     

Digitale themabijeenkomst: Atlantis en de relatie met de buitenwereld

Het bestuur van de Atlantis Gebruikersgroep is het nieuwe jaar fris gestart en organiseert op donderdag 15 mei van 14:00 tot 15:30 een digitale themabijeenkomst voor gebruikers van Atlantis. 

Tijdens deze sessie staat de vraag centraal: hoe open zijn we met onze collecties? Richten we ons vooral op intern gebruik, of zien we ook het publiek en andere erfgoedorganisaties als belangrijke partners? En welke rol speelt Atlantis hierin? 

De bijeenkomst vindt online plaats via Google Meet. Gebruikers van Atlantis hebben een uitnodiging gekregen. Ben je nog niet aangemeld of heb je geen uitnodiging ontvangen? Laat het ons weten zodat we het aanmeldformulier kunnen doorsturen. 
     
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000036414004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen