Steeds meer historische verenigingen en musea zetten de stap naar digitalisering en kiezen voor een collectiebeheersysteem. Dat is een mooie ontwikkeling, maar niet voor iedere vereniging of klein museum is dit een haalbare stap. Digitalisering en digitaal collectiebeheer brengt kosten met zich mee die zeker voor kleine organisaties voor een drempel kunnen zorgen. Behalve kosten hebben deze partijen niet altijd de kennis in huis om een gestructureerde aanpak op te zetten voor duurzaam digitaal beheer en het toekomstbestendig toegankelijk houden van de collecties. Er is daarom een groeiende vraag naar gezamenlijke oplossingen. Met Atlantis zien we deze oplossing in de vorm van een samenwerkingsplatform.
Meerdere organisaties delen hierbij dezelfde technische infrastructuur, wat kosten drukt én samenwerking stimuleert.
Ons collectiebeheersysteem Atlantis speelt hierin een sleutelrol. Atlantis is namelijk uitermate geschikt om in te zetten als gedeeld platform, waarin meerdere erfgoedpartijen samenwerken aan duurzaam collectiebeheer. Ondertussen mogen wij met Atlantis meerdere van dit soort samenwerkingsplatformen bedienen, van lokale initiatieven tot platformen op provinciaal niveau.
Een mooi voorbeeld is MijnStadMijnDorp – een platform waar lokale erfgoedorganisaties, gemeenschappen en andere partijen samenwerken aan het behoud van digitale collecties. Aan dit platform zijn inmiddels meer dan 90 organisaties aangesloten. Dankzij ondersteuning van de Provincie Overijssel kunnen deze organisaties gebruikmaken van een professioneel collectiebeheersysteem, zonder hoge kosten. Door krachten te bundelen, wordt niet alleen erfgoed duurzaam bewaard, maar ook toegankelijk gemaakt voor een breed publiek – nu én in de toekomst.
Het Netwerk Digitaal Erfgoed sluit hierbij aan door een deskundigheidsprogramma te starten en een werkgroep op te richten die kijkt naar vormen van samenwerking en richtlijnen voor digitale duurzaamheid.