Stichting Wijkcollectie heeft het NDE-manifest ondertekent. Door het ondertekenen van dit manifest geeft een organisatie aan achter de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed te staan. 

     

https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Stichting Wijkcollectie ondertekent NDE-manifest
  • Erfgoedvrijwilligersregeling van het Cultuurfonds
  • Koppeling tussen Liberas en Archiefpunt
  • Opening Openluchtmuseum Fortresse Holland Hellevoetsluis
Stichting Wijkcollectie ondertekent NDE-manifest

Stichting Wijkcollectie biedt een platform voor de wijkverhalen in Rotterdam en bewaart deze als het immaterieel wijkerfgoed van de stad’Zo worden verhalen zichtbaar, bewaard en gedeeld.

Niet met een grote verzameling van verhalen als einddoel, maar juist om van die verhalen te leren en ze in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. Verhalen kunnen anderen inspireren, op ideeën brengen en mensen samenbrengen. Stichting Wijkcollectie heeft het NDE-manifest ondertekent. Door het ondertekenen van dit manifest geeft een organisatie aan achter de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed te staan. 

 

Directeur Nicole Van Dijk vertelt: ‘Het doel is om van de verhalen te leren en ze in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. Om alle verhalen te borgen maken we gebruik van de verhalenmodule van collectieregistratiesysteem Atlantis. Op deze manier is de volledige collectie ontsloten voor een breed publiek, zoals geïnteresseerden die niet in de betreffende wijk, of stad, wonen of werken, studenten, docenten, ambtenaren en onderzoekers. Ook kunnen bezoekers reageren op de verhalen en is het mogelijk voor bewoners om zelf een verhaal toe te voegen: user generated content.

 

Door het ondertekenen van het NDE-manifest streven we naar het digitaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van haar collectie. Bovendien is het fijn om deel uit te maken van een netwerk dat openstaat voor samenwerking. We zijn benieuwd naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.’

Erfgoedvrijwilligersregeling van het Cultuurfonds

De erfgoedvrijwilligersregeling van het landelijk cultuurfonds is weer geopend. Kleine 

erfgoedorganisaties kunnen een aanvraag indienen voor initiatieven die erfgoedvrijwilligers in hun werk ondersteunen. De regeling is bedoeld voor erfgoedorganisaties waarvan de vrijwilligers het kloppend hart vormen. De regeling is specifiek bedoeld voor projecten met een digitale insteek. Denk aan het digitaliseren van de collectie, het online presenteren van de collectie en projecten waarbij de mondelinge verhalen worden vastgelegd via een website of database.

 

Van 1 februari tot 1 mei 2024 kunnen kleine erfgoedorganisaties een aanvraag indienen. Er kan een bijdrage gevraagd worden tussen de EUR 500 en EUR 5.000. Er kan tot 100% van de totale projectkosten aangevraagd worden.  

 

Wij ondersteunen graag bij aanvragen die betrekking hebben op Atlantis Collectiebeheer. Neem gerust contact met ons op. 

Koppeling tussen Liberas en Archiefpunt

Archiefpunt is een dienstverlenende organisatie voor privé archieven en -collecties in Vlaanderen en Brussel. Zo houden zij zich bezig met het lokaliseren, identificeren, documenteren, valoriseren en beheren van archieven en collecties van personen, families en private organisaties.

Liberas (vroeger Liberaal Archief Gent) is het erfgoedcentrum voor de geschiedenis van het vrijheidsideaal in al zijn facetten. De organisatie is in 1982 opgericht als bewaarplaats voor de geschiedenis van het liberalisme in Vlaanderen en België. Liberas maakt gebruik van Atlantis voor het beheren en online presenteren van de collecties. 

 

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Archiefpunt is het tot stand brengen van API-koppelingen tussen de Archiefbank en de archiefbeheersystemen van de Vlaamse en Brusselse archiefinstellingen. Sinds vorige maand is de felbegeerde API-koppeling tussen Liberas en Archiefbank operationeel, waarbij Liberas de primeur heeft. 
 
Deze integratie betekent dat de records van Liberas voortaan automatisch elke twee weken worden bijgewerkt in Archiefbank. Dit resulteert in een efficiënte uitwisseling van informatie, wat aanzienlijke verbeteringen met zich meebrengt op het gebied van toegankelijkheid en beheer van archiefgegevens. 
Opening Openluchtmuseum Fortresse Holland Hellevoetsluis

Afgelopen donderdagmiddag 4 april werd openluchtmuseum Fortresse Holland officieel geopend. Het Bezoekerscentrum van het Droogdok Jan Blanken heeft een gigantische gedaantewisseling ondergaan. Alles is volledig hernieuwd en verbouwd tot een volwaardig museum, genaamd de Museumloods. Hier wordt nu niet alleen het verhaal van het Droogdok, maar van de hele geschiedenis van vesting- en marinehaven Hellevoetsluis verteld. Ook zijn de bijna 200 jaar oude maquettes van de Rijkswerf van Hellevoetsluis en het model van het droogdok te bewonderen. Vanuit het droogdok wordt intensief samengewerkt met diverse partijen om Hellevoetsluis een toeristische bestemming van nationaal niveau te maken. 

Op het gebied van digitaal collectiebeheer wordt Atlantis gezamenlijk ingezet door de samenwerkende partijen achter Fortresse Holland. Via een Atlantis Publieksomgeving zijn delen van de collectie online beschikbaar. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000032848004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg

Volg ons via:

LinkedIn
 

LinkedIn

 
Email
 

Email

 

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen