Op maandag 17 juni 2024 vindt de jaarlijkse KVAN Archiefdag plaats. Dit jaar is als locatie de voormalig Prodentfabriek in Amersfoort gekozen. Het thema is 'Het archief als nutsvoorziening' waarbij bedoelt wordt dat archieven een belangrijke rol spelen of moeten spelen in de informatievoorziening naar medewerkers, onderzoekers en het publiek. Plan een ontmoeting tijdens KVAN Archiefdag 2024
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Plan een ontmoeting tijdens KVAN Archiefdag
 • Atlantis 7: Work in progress
 • Atlantis Basisopleiding op dinsdag 12 juli 
 • Datacleaners vanuit Netwerk Digitaal Erfgoed
 • Plan een demo en kom meer te weten over Atlantis  
     

Plan een ontmoeting tijdens KVAN Archiefdag

Op maandag 17 juni 2024 vindt de jaarlijkse KVAN Archiefdag plaats. Dit jaar is als locatie de voormalig Prodentfabriek in Amersfoort gekozen. Het thema is 'Het archief als nutsvoorziening' waarbij bedoelt wordt dat archieven een belangrijke rol spelen of moeten spelen in de informatievoorziening naar medewerkers, onderzoekers en het publiek. Om een beeld te geven van deze rol in de toekomst, delen ze best practices van archieven die nu al gestart zijn met deze transitie. Hoe hebben zij dat aangepakt? Wat komt er bij kijken om je organisatie mee te krijgen? Ze laten je ook zien hoe instellingen al als ‘nutsvoorziening’ worden ingezet. Zowel voor overheidsinformatie als bedrijfsarchieven.

Met Atlantis worden alle tools geboden voor archieven om deze rol te vervullen. Bijvoorbeeld dankzij publieksbeschikbaarstelling en uitgebreide aanvraagfuncties. Maar denk ook aan het aanbieden van informatie op duurzame en bruikbare wijze zodat derden deze data kunnen herbruiken op gestandaardiseerde methodes. 

Medewerkers van DEVENTit bezoeken dit evenement. Ben je deelnemer van de archiefdag en wil je een medewerker van ons ontmoeten tijdens één van de netwerkmomenten? Benader ons dan via de LGD App of laat het weten via onderstaande knop. 

     

Atlantis 7 - Work in progress

Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe versie van Atlantis: Atlantis 7. Dit biedt een compleet nieuwe omgeving voor Atlantis gebruikers. Highlights zijn het vernieuwde ontwerp en de gebruikersvriendelijkheid, gecombineerd met de hoogste performance. Met de ontwikkeling van Atlantis 7 is gebruik gemaakt van de modernste technieken op het gebied van invoeren, zoeken en navigeren. De user interface is ontworpen met overzichtelijkheid en gebruikersvriendelijkheid als belangrijkste uitgangspunten. Daarnaast is Atlantis 7 responsive voor ieder apparaat en is het thema aanpasbaar aan de huisstijl van de organisatie. Dankzij een flinke uitbreiding op gebied van rechten en permissies past het systeem zich volledig aan naar de gebruiker. Dit model gaat zo ver dat het zelfs mogelijk wordt om één gecombineerde omgeving in te zetten voor zowel de beheer- als publieksomgeving. 

Atlantis 7 wordt aangeboden als gratis upgrade voor bestaande klanten van Atlantis. De release staat voor later dit jaar gepland. 

   
     
   

Atlantis basisopleiding op dinsdag 2 juli 2024

Op dinsdag 2 juli staat er een Atlantis groepstraining gepland. Dit is een online training waar Atlantis gebruikers van verschillende organisaties gezamenlijk getraind worden. Zo'n training start om 09:30 en duurt tot ongeveer 12:30. Omdat meerdere deelnemers tegelijk getraind worden is er een lage deelnameprijs gekoppeld aan deze opleiding. 

 

Dit gaat om een basisopleiding. Een basisopleiding is speciaal afgestemd op nieuwe Atlantis gebruikers of gebruikers waarbij de basiskennis opgefrist mag worden. Na afloop van deze opleiding zal een gebruiker in staat zijn zelfstandig te kunnen werken met Atlantis. De onderwerpen voor deze basisopleiding zijn onder andere:

 • Het inloggen in Atlantis en uitleg over de globale onderdelen in de menubalk;
 • Het zoeken naar objecten, zoeken in zoekresultaten en het opslaan van zoekvragen;
 • Het bekijken van de zoekresultaten, het bekijken van de detailinformatie en het wijzigen van de detailinformatie;
 • Het toevoegen van nieuwe objecten en multimedia inclusief het werken met kopiëren en defaults;
 • Bekijken van relaties en het leggen van nieuwe relaties;
 • Het uitvoeren van acties in bulk.

Meer lezen en aanmelden via onderstaande knop. 

   
     

Verbeter de kwaliteit van je data

Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed is er sinds dit jaar de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij het verbeteren van kwaliteit van je erfgoed data. Hier zijn zogenoemde datawerkplaatsen voor aangewezen. Er zijn datawerkplaatsen verspreid over heel Nederland. Bij deze datawerkplaatsen worden vaardigheden aangeleerd om erfgoeddata op grote schaal op te schonen en te verrijken. Hier ga je actief aan de slag met het verbeteren van de kwaliteit van data van erfgoedcollecties. Er zijn datacleaners die praktische ondersteuning bieden. Zij ondersteunen bij het bulk opschonen, het koppelen van externe thesauri en het samenstellen van open datasets, voor de opname in het Datasetregister. 

   
     
   
Onderzoek naar crowdsourcing 

Steeds meer organisaties in de erfgoedsector doen een oproep aan het publiek om mee te helpen met het beschrijven van erfgoedcollecties. Er zijn verschillende tools voor crowdsourcing beschikbaar om dit proces te vereenvoudigen; zowel voor de organisatie als voor het publiek. 

Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed vindt onderzoek plaats naar crowdsourcing tools. Als eerste resultaat hebben ze de belangrijkste platformen op een rijtje gezet. Dit zijn VeleHanden, HetVolk en Atlantis Crowdsourcing. Het verschil zit hem daarbij vooral in wat het doel is van het beoogde crowdsourcing project. Daarom is een vragenlijst opgesteld die organisaties kunnen gebruiken voor het opzetten van een projectplan voor het inzetten van Crowdsourcing. 

Meedoen aan het onderzoek
Maak jij al gebruik van Atlantis Crowdsourcing of sta je op het punt te beginnen? Netwerk Digitaal Erfgoed roept op om mee te doen aan het onderzoek. Neem dan contact op met Elisabeth Wiessner via elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl

     
Plan een demo en kom meer te weten over Atlantis  

Atlantis Collectiebeheer is een veelzijdige oplossing voor het beheren en presenteren van collecties. Archieven, musea, bedrijven, historische verenigingen en andere collectiebeherende partijen uit Nederland en België maken gebruik van deze oplossing. Onze oplossingen worden periodiek uitgebreid met nieuwe functies en uitbreidingen op bestaande onderdelen. 


Wil jij meer weten over wat Atlantis voor jouw organisatie of stichting kan betekenen? Of maak je al gebruik van Atlantis maar wil je meer informatie over een bepaalde functie? Plan dan een vrijblijvende en informatieve demo met ons in. Via onderstaande knop plan je direct een afspraak op een moment dat jouw dat goed uitkomt. Dit gaat uit van een online meeting. Heb je liever dat we bij je langst komen, laat het ons weten in de opmerkingen. 

   
     
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000033375004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen